Lipoedeem
Je hebt alle diëten die er zijn al geprobeerd. Je staat meerdere dagen per week in de sportschool, maar toch zonder gewenst resultaat…
Die benen, heupen en/of armen blijven voller. Telkens weer moet je opmerkingen van anderen mensen verdragen. ‘’Misschien moet je je voeding eens aanpassen’’ of ‘’heb je dit dieet al geprobeerd?!’’. Terwijl jij al zo je best doet met sporten en toch echt wel gezond eet. Oneerlijk! Naast het feit dat gewicht verliezen onwijs moeilijk gaat, heb je last van vermoeide/zware benen en vraag je je af waar die blauwe plekken steeds vandaan komen op je pijnlijke benen/armen. Herkenbaar? Deze symptomen wijzen op lipoedeem. Vrouwen lopen hier vaak jaren mee rond en snappen niet waarom ze nou niet afvallen ondanks het vele sporten en gezonde voeding. Klinkt dit herkenbaar maar nog nooit van lipoedeem gehoord? In deze blog legt onze huidtherapeut Nikita uit wat lipoedeem is en wat wij bij Body Care Caribbean kunnen betekenen.
Wat is lipoedeem?
Lipoedeem is een chronische erfelijke aandoening die zich rond de puberteit bij vrouwen begint te uiten in vollere benen/heupen waarbij de taille wel opvallend slank kunnen zijn. Boven- en onderlichaam kunnen soms wel twee tot drie kledingmaten verschillen. Er is een onregelmatige verdeling van de vetophopingen en een abnormale toename van vet in vetcellen van de romp tot de enkels.
Er wordt vet aangemaakt, maar nauwelijks verbrand. Kenmerkend zijn gevoelige en vermoeide/ zware benen en blauwe plekken ontstaan snel. In de benen en/of armen is vochtophoping toegenomen. Door ophoping van vocht kunnen schuurplekken op de huid ontstaan en gewrichten overbelast raken (denk hierbij aan de knieën). Vrouwen met lipoedeem kunnen hierdoor beperkt worden in beweging, vermoeid raken en psychosociale klachten ontwikkelen. Indien lipoedeem onbehandeld blijft, kunnen de lymfevaten overbelast raken en minder goed vocht afvoeren waardoor er ook een lymfatisch component ontstaat, lipolymfoedeem genaamd. Lipoedeem is te onderscheiden van lymfoedeem doordat de handen en voeten onaangedaan blijven.
Behandeling
LPG endermologie® helpt bij het verlichten van klachten bij lipoedeem. LPG pakt gericht het afvoeren van vocht aan en vermindert pijn door de lichaamsfuncties te reactiveren en door de circulatie te stimuleren. De symptomen van vocht vasthouden nemen af waardoor het ‘lichtere gevoel’ terugkomt. De LPG behandelkop stimuleert zowel de bloed- als lymfecirculatie op een pijnloze manier. Deze drainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. In een verder gevorderde stadia van lipoedeem past de huidtherapeut oedeem- en fibrosegrepen toe. Dit zijn speciale handgrepen. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut vocht door het weefsel naar een plaats waar het vocht gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen wordt verhard weefsel (fibrose) soepeler.
Zelfmanagement
Naast de behandelingen bij de huidtherapeut kunt u zelf ook aan de slag om de klachten te verminderen.
- Sporten blijft van belang, maar overbelast het lichaam niet. Blijf wel in beweging! Ga bijvoorbeeld eens wandelen of zwemmen.
- Tevens is krachtraining belangrijk, maar kortdurend intensief. Meer spierkracht geeft toename van de pompfunctie van het lymfesysteem, waardoor afvoer van afvalstoffen, lymfevocht en vet wordt gestimuleerd.
- Draag geen knellende kleding, dit kan snijden in de huid. Let ook op te strakke bh bandjes of broekriemen.
- Verder is het belangrijk om de huid goed te blijven verzorgen omdat deze wat kwetsbaarder kan zijn bij lipoedeem. Gebruik bij voorkeur geen bodylotion met parfum (hoe lekker het ook ruikt, deze irriteren de huid) maar ga voor pH-neutrale producten die de huid goed hydrateren en soepel houden.
- Zoals eerder genoemd kan diëten lipoedeem niet verhelpen, maar verandering in leefstijl kan je zeker helpen je fitter te voelen! Het is noodzakelijk om niet in gewicht aan te komen (om de druk op de vaten te beperken). Zorg in ieder geval voor een gezond BMI
Lipoedeem is en blijft een chronische aandoening. Het juist inzetten van therapie en zelfmanagement biedt verlichting van de klachten. Boek nu een intake met onze huidtherapeut in voor meer informatie en een persoonlijk behandelplan.